Julinumret ute

Lagom till att vi på redaktionen tar semester så landade vårt nummer med tema Turism på kontoret. Här har vi bland annat gått lös på artificiella världar, besökt staden Mostar och spanat in några inte så längre attraktiva paradis världen över. Omslagsfotograf är Jim de Block som är professionell dansare till yrket och fotograf så ofta han hinner.

När började du intressera dig för fotografi?

– Intresset väcktes när jag var 18 år och min professionella danskarriär tog fart. I mitt yrke har vi privilegiet att resa mycket och göra föreställningar i många länder. Fotografiet började som ett sätt för mig att samla på minnen från städer och platser jag besökte, men efter ett tag märkte jag att jag inte bara dokumenterade mitt personliga liv eller resa. Jag började göra upptäckter i städerna vi hade föreställningar i och använde all fri tid jag kom över till att uppleva och söka upp speciella byggnader. Arkitekturen tänder min upptäckarglädje. Tack vare fotografiet har jag vandrat till platser jag aldrig skulle besökt annars och pratat med folk jag aldrig skulle vågat göra annars. Fotograferandet gör mig nyfiken, och vice versa, säger Jim.

IMG_7029-bewerkt

Vad lockar dig mest med arkitekturen?

– Jag har specialiserat mig på att plåta arkitektur därför att jag dras till geometriska former. Jag älskar begränsningarna i komposition som denna genre innebär. Du kan inte bara byta position eller konstruera om delar av en byggnad, det är fotografen som måste hitta den perfekta vinkeln och röra sig runt objektet. Ibland innebär det att bryta sig in och klättra upp på ett hustak på omkringliggande byggnader. Jag läste en gång ett citat som löd: ”Seeing architecture is seeing movement frozen in time”, och det satte verkligen huvudet på spiken för mig. Det är kanske därför jag dras till det.

IMG_6882

Berätta om serien Minimal:A.

– Det är en serie bilder tagna i min hemort Antwerpen i Belgien. Det är mest detaljer av samtida stadsarkitektur. Antwerpen är en väldigt gammal och pittoresk stad och de som känner till staden skulle nog inte känna igen sig i mina bilder. Men när man som jag har varit borta ett tag återvänder man till sin stad med nya ögon. Jag utnyttjade det faktumet och gick ut med min kamera och mitt stativ med vetskapen om att jag ville göra en serie minimalistiska fotografier.

IMG_7005

Vad har du för kamera?

– Mest använder jag min Sony a7 med Zeisslins. För personliga bilder använder jag en Rolleiflex TLR från 1958, en riktig fröjd att jobba med när man vant sig vid den.

IMG_7046-bewerkt

Kolla in mer av Jims fantastiska portfolio här.

Text: Frida Jeppsson Prime
Annonser