Nedslag bland änglar 1

TEMA LOS ANGELES. Jennifer Siegal är prisbelönt. Tack och lov. Akademien och experimentlustan i kombination med ett socialt patos och hållbarhet kännetecknar både henne och hennes företag OMD, Office of Mobile Design. 

 

 

Det är dags att revolutionera våra bostäder. Och vi blir inte förvånade om Jennifer Siegal går i täten för denna omvälvning. Hon arbetar i ett team som just nu tar fram prototypen för framtidens boende där alla måsten har stoppats i malpåse. Det är än så länge under mycket hemlighetsmakeri och vi får vackert vänta med att berätta mer, men ritningarna som vecklades ut i den läckra studion på baksidan av hennes villa lovar gott inför framtiden.

Vi ses hemma hos Jennifer i Venice i Los Angeles. Uppe på hennes nyligen färdigställda takterrass känner vi oss märkligt omhuldade av bergen som ligger i en halvcirkel runt LA:s låga stadssiluett.

Jennifer Siegal har tagit fram ett eget prefab-koncept som hon lät pröva just här. På två dagar lyftes ett antal moduler på plats som blev ett nytt vardagsrum, ett nytt sovrum med tillhörande badrum, takterrassen samt trappan paketerad i isolerande polykarbonat som släpper in ljuset om dagarna och släpper ut ett dekorativt sken när mörkret lagt sig.

– Prefab är en ganska ny idé här. Det är snabbare och billigare, vilket är viktiga sellingpoints här, säger Jennifer.

Huspriserna har ”blown up the roof” i takt med att nya yrkeskategorier intagit staden. Efter konstnärerna och arkitekterna kom unga kapitalstarka tekniker som jobbar på Google och andra techföretag. Det negativa är prisutvecklingen, det positiva experimentlustan.

Hon har akademien och ett ständigt undervisande som sin egen grogrund för kritiskt tänkande, att alltid titta på alternativ, tänka lite till och gå utanför några extra ramar. Ett fokus är material, hur traditionella material kan användas på nya sätt och hur nya material kan ersätta gamla. Ett annat fokus är mobilitet, ett tredje hållbarhet. I hennes portfolio trängs hus på hjul, prefabricerade ökenhus, villor, en prefabricerad prisbelönt skola och annat som fortfarande är på labbstadiet.

 

– Jag har alltid varit intresserad av samhällsfrågor, och hur vi lever. För mig ligger det i arkitekturens natur att den aldrig vill stå still, den involveras i en konstant rörelse och vi som är verksamma letar alltid efter utveckling. När jag undervisar pushar jag mig själv framåt hela tiden. Alla dessa tankar och idéer har hon i 20 år framfört i debatter, föreläsningar och sina många projekt. Hon ser hur framtiden för mobil arkitektur öppnar sig snabbt. I takt med att husen blir alltmer flyttbara och anpassningsbara blir de också mer användbara, är hennes grundtanke.

– Inom bilindustrin har man ett intelligent sätt att tänka kring design. Vi måste låta detta smitta av sig på utvecklingen av hus. I bilen värmer du till exempel ena sidan, eller ena sätet, men i huset ska du värma allt på en gång. Revolutionen av bilen är redan här, nu är det dags att revolutionera våra hus – och det är det jag gör, säger hon.

Text: Cecilia Öfverholm
Annonser