Nedslag bland änglar 2

TEMA LOS ANGELES. Själv är bäste dräng. Det kommer med modersmjölken på Island, och kan bli ett framgångsrecept för resten av livet. Arkitektkontoret Minarc och dess isländska grundaren Erla Dögg Ingjaldsdóttir och Tryggvi Thorsteinsson lever som de lärt. 

Det syns ganska tydligt, det flera centimeter långa ärret. Och plötsligt känns det lite udda att stå där mitt i de coola kvarteren kring Bergamot Station i Los Angeles och syna Tryggvi Thorsteinssons panna. Samtidigt sammanfattar det här ärret så mycket, och att det är just Tryggvis kollega och tillika fru Erla Dögg Ingjaldsdóttir som pekar på det. För det finns två saker som utmärker arkitektkontoret Minarc och grundarna Erla och Tryggvi. Det ena är styrkan att alltid klara sig själv.

– Olyckan hände när Tryggvi bara var 1,5 år. Hans mamma fick ta nål och tråd och sy ihop honom, helt enkelt. För vad gör man när ens barn håller på att förblöda? Det går inte att ringa någon på Island, för vem ska komma? Ambulansen? Haha, nej, på Island lär vi oss tidigt att lösa problemen på egen hand, säger Erla.

Det andra utmärkande är deras lojalitet mot varandra. De träffades i Los Angeles när de båda studerade till arkitekt. De blev kvar. Och gifte sig. Tre gånger.

– Jag och en vän tävlar om hur många gånger man kan gifta sig i olika traditioner i olika länder. Island var den första gången Tryggvi och jag gifte oss, på en liten ö utanför Reykjavik. Sedan var vi i Mexiko på en stor yacht där kaptenen vigde oss, och skrev ett intyg på en liten blå servett, sedan sköt de salut i öknen. Tredje gången var 2013 i Las Vegas, med alla barnen, säger Erla. Både hon och Tryggvi tror att de blir kvar i Los Angeles, här bor de sju minuters promenad från sin studio, lika nära ligger skolan, och alldeles intill en av de få tågstationerna, Bergamot Station, där tågen går direkt till Downtown.

– När du bor här ett tag blir du på något vis fångad av staden. Du lär dig tycka om den, även om du hatar den från början... Jag tror att det beror på mentaliteten. Är du en kreativ person så är allt accepterat här. Du är aldrig annorlunda, säger Tryggvi.

Samtidigt har de aldrig riktigt lämnat Island. De är där på somrarna och över julen, och barnen pratar isländska. Dessutom har Minarc flera uppmärksammade projekt på ön. För några år sedan färdigställdes exempelvis det lyxiga äventyrshotellet Ion.

– Vi har fått många priser för det hotellet. Men egentligen var det bara naturen vi gav dem, säger Erla.

I alla år har Minarc värnat just natur- och hållbarhetsfrågor. ”Om du förstör naturen, vad ska du sätta där i stället?” frågar sig Erla. Och den övertygelsen har satt fokus på att minska avfall och spara energi. Det har i sin tur lett fram till att de i dag äger en fabrik som tillverkar Minarcs eget prefab-system mnmMOD för husen de bygger. Allt material är återvunnet och fabriken genererar inget avfall alls.

– Vi gör för det mesta privathus och har möjlighet att ha kontroll över både avfall och energi. Vi vill designa hus utifrån de här premisserna och det talar vi om för kunderna, säger Tryggvi. Los Angeles har hög svansföring vad gäller hållbarhetsfrågor. Det kan tyckas något dubbelbottnat med dagens 9-filiga motorväg i färskt minne, för att landa västerut i Santa Monica och Minarcs hemvist, men faktum är att Kalifornien och främst Los Angeles är mest miljövänligt och framåttänkande i landet (enligt staden själv), och här finns också en Green Code för byggnader. Den reglerar bland annat energikonsumtion, solenergisystem, avloppssystem, cykelparkering och laddstationer för elbilar, något som har öppnat många dörrar för Minarc.

– Vi kan också notera en skillnad i människors inställning sedan finanskrisen för tio år sedan. Det har också gjort det lättare för oss att lyckas. Det är mer hållbart tänkande, folk vill bygga ordentligt och isolera, säger Tryggvi.

Just nu färdigställer Minarc ett nytt hotell mitt i Reykjavik, på stadens huvudgata. I vanlig ordning håller de stenhårt i hela projektet. Allt från belysning, möbler och inredning till själva byggnaden. Många prototyper jobbas fram för hand i studion på Bergamot Station – för en islänning kan ju själv. Och det är bra att vara islänning på Island, men det är nästan ännu bättre att vara det i Los Angeles.

– Vi är en inspiration för många, säger Erla.

Text: Cecilia Öfverholm
Annonser