Okonstigt

Hur konstigt kan det bli när mr Strange först bygger ett hus och sedan ger ut en bok om huset? Jag vet inte.

Men Riba tycker uppenbarligen inte att det är konstigt, utan premierar i stället det lilla huset och den tillhörande studion. Även American Institute of Architects Award UK har prisat bygget. Det är inte dåligt med tanke på att huset var Hugh Strange Architects allra första projekt. Det var med detta bygge man visade var skåpet skulle stå. För stort är det inte som sagt. Nästan lika litet som ett skåp (dock ett stort skåp eller ett stort dockskåp). Och om det gick, skulle tomten som huset står på kunna vara ännu mindre. Men minst av allt är ändå den lilla skriften som vi på redaktionen lyckligtvis har kommit över. Hur konstigt är inte det?

Strange_House_5x4_DG_03

    I förordet får vi oss en het dusch av arkitekt­klichéer staplade på varandra. Det är inte alls konstigt, det känns riktigt skönt att få frossa i dem. Och vi njuter även av mr Strange resultat. Huset flirtar inte med någon, hantverket går mot det industriella, utseendet är inte insmickrande, men huset är en tilltalande addering till London­gatans butiksstråk.

Strange_House_5x4_DG_06 Strange_House_DG_23
    Hugh Strange började med att köpa en butikslokal i området Deptford. Det var varken konstigt eller svårt att billigt komma över lokalen i det nedgångna området med både dåligt rykte och hög arbetslöshet (inte konstigt alls att dessa går hand i hand). I dag har han inrett lokalen till sin studio. På tomten bakom studion ligger i dag familjens boningshus i det som förut var en pub utan tak och dessförinnan en industrilokal. Byggnaderna talar numera samma språk och vi kan avundsjukt konstatera att vi själva gärna hade velat komma på idén. Inget konstigt med det.

Strange_House_5x4_DG_01 Strange_House_DG_12
    Den lilla skriften i A5-storlek på 80 sidor innehåller en essä av Ellis Woodman. Vi får reda på hur huset är byggt och under vilka förutsättningar. Vi får en rundvandring i materialmässiga, tekniska och estetiska aspekter. Och vi gillar det! En sparsmakat formgiven liten skrift som ger en enorm inspiration. Inte konstigare än så!

Text: Cecilia Öfverholm
Annonser