Omslag Erik Undéhn

Vi föll pladask för Erik Undéhns bilder på arkitektoniska solitärer.

I över två år har han arbetat med bildserien på 13 bilder som visar svensk arkitektur. Rum har valt ut sex favoriter.

–Jag känner mig inte en dag äldre än 27!

Det säger Erik Undéhn. Och det är lätt att tro honom. Det fanns nämligen Game Boy när han gick i skolan och då kan man ju inte vara alltför lastgammal. Eller?

–Det är omöjligt! utbrister han när han får reda på att Game Boy lanserades redan på 1980-­talet, vilket avslöjar att han inte är 27 – längre. Nästa år firar han 20 år som frilansfotograf och i hans portfolio finns allt från dokumentärfotografi, stilleben och porträtt, till landskap och arkitektur.

–Arkitekturfotograf är inget man blir över en natt! Det är skitsvårt. Det krävs ett öga och träning under många år. I min värld blir det bäst om man ger ett hus mycket tid, säger han.

Ljuset och stämningen går inte att skynda på och han väljer helst att fotografera under april–juni och augusti–november.

–Annars är det antingen för ljust eller för mörkt.

Men han vill inte kalla sig för arkitektur­fotograf utan föredrar att kalla sina bilder för vyer.

–Jag försöker att ge något mer än att bara visa ett hus ... Det är ett hus, men det behöver inte vara det vackraste huset. Jag arbetar mer med att skapa en stämning, säger Erik.

Med en pappa som samlade på kameror var det naturligt att låna en och börja experimentera.

–I början förstod jag ju inte skillnaden mellan en pocketkamera och en systemkamera. Men jag tyckte att det var intressant med teknik.

För ett år sedan gick Eriks pappa bort, och det visade sig att han hunnit samla mellan 400 och 600 kameror under åren. I samlingen finns både Hasselblad och Leica.

–Det dyker hela tiden upp fler kameror vartefter vi går igenom hans hus. Och då har vi inte kommit till vinden än...

Erik är ingen samlare. I stället hittar han sin drivkraft i föränderligheten, och i mötet med människor.

–Det är en ständig utveckling att vara fotograf. Det går aldrig att bli färdig!

Dock blev han för ett år sedan klar med fotoboken Vista med både lanskaps- och arkitekturbilder bland annat från Kalifornien. Den är redan slutsåld och tankar på nya böcker är på gång. Under tiden vi väntar, njuter vi av svenska solitärer. Se mer på http://www.eriku.se

Text: Cecilia Öfverholm
Annonser